Bästa Gamingskärm 2024

När vår gamingskärm börjar känns trött och inte riktigt hänger med vinklar man gärna ögonen mot något nytt.

Då gaming-scenen närmast exploderat de senaste åren kan tillverkare numer tack och lov massproducera datorskärmar med höga specs och få ner kostnaderna så vi alla kan njuta av vår gaming som det är tänkt.

Bra skärmar för gaming är idag faktiskt ordentligt prisvärda och är numer också mångas första val som datorskärm för både arbete & studier och surf.

3 kategorier får det bli när vi rankar årets val av Gamingskärm bäst i test 2024. Pris, kvalité & användares omdömen kokas ned till en main och några bra alternativ. Tunga Premium, Midrange och Bästa Budget.

BÄST I TEST 2024
Samsung Odyssey G9 Neo
PRISVÄRDE
Bra 34" Gamingskärm från Samsung
Samsung G5 34"
BÄSTA 27"
Bästa Gamingskärm 2024 27" - VG279QM
Asus VG279QM
BÄSTA BUDGET
Gamingskärm bäst i test Budget
AOC 25G3ZM

Gamingskärm Bäst i Test 2024 - Samsung Odyssey G9 Neo

Gamingskärm Bäst i Test 2024
Samsung Odyssey G9 Neo

Premium Pro - Skärmgodis

Bästa gamingskärm 2024 i premiumklassen blir Samsung Odyssey G9 Neo. Med en 49″ 1000R curved Mini-LED teknik i 5K upplösning och QLED i 240Hz fart sitter responsen på 1ms bergfast för gaming i en klass för sej själv. 

Ska man åt det bästa marknaden har att erbjuda finns Nya Neo på lagerhyllorna hos landets ledande gaming suppliers.

Tekniker

Då G9 Neo är en utveckling av tidigare topp skärmen G9 som presenteras nedan – tittar vi mestadels på skillnaderna modellerna emellan. Förutom tidigare nämnda grundbultar som 240 Hz via DisplayPort och 144 Hz för Hdmi anslutning samt 1sm och 5K Dual Quad HD 5120 x 1440 börjar vi med det självklara: Ja – Gamingskärmen har stöd för både AMD FreeSync Premium Pro och G-Sync.

Mini-Led

Med Neo kommer också den nya Mini-led tekniken in på gamescenen. Den stora fördelen ligger i en förbättrad teknik för bakgrundsbelysning – Tekniken skalar upp med fler och tätare dimming zoner vilket ger mindre bleeding samt bättre hantering av ljusstyrka och kontrast. Just detta tekniklyft är vad som oftast påpekas som Neo:s största språng gentemot tidigare gamingskärmar.

12 Bit

Nya Neo steppar upp även när det gäller bit kapaciteten – här med en 12 bit panel kapabel att återge ”rimliga” 1,07 miljarder färg nyanser. Specs på pappret är inte alltid specs i verkligheten men när det gäller high-end HDR gaming har det ändå relevans och speciellt med tanke på spelutvecklarnas snabba förmåga att anpassa de nya spelen till ny teknik.

2000 Nits

Nits är som bekant värdet på en skärms ljusstyrka och Neo toppar här upp med ny teknik till tunga 2000. Som en jämförelse ligger många 144 Hz standard skärmar idag ofta runt 250 – 350 nits.

Att ha en hög ljusstyrka ger såklart många fördelar förutom att ge lyster åt färgerna, vid HDR gaming är det än mer viktigt för att lyfta kontrasten i bilden och ge den mest tydliga och naturliga återgivningen i kampen mellan mörka och ljus sekvenser.

I gaming irl är den uppenbara fördelen att när ovälkomna filurer tror sej vara listiga och gömmer sej i skuggan – är vi där med våra nits och Mini-Led teknik och tar hand om saken. Praktiskt,

1000R

Tittar vi vidare är Neo liksom tidigare G9:an 1000R synkad för optimalt avstånd mellan stol & panel så att ögat kan uppfatta allt som presenteras på skärmen och vad som händer i gamet utan att behöva vrida på huvudet.

Så när större paneler av denna typ ska användas är just kombinationen curved och 1000R krökning helt nödvändigt för att det perfekta avståndet inte ska hamna metervis bort – så vid köp av större skärm se till att de specsen sitter på plats.

Sammanfattning

När skärmens specs sammanfattas så fattas inget helt enkelt. Bästa Skärm för Gaming 2024 i Premiumklassen.

Samsung G5 34"

Bra 34" Gamingskärm från Samsung

Storsäljaren i G5 serien är 34″ tums modellen. Med 3440 x 1440 – 165 Hz – 1ms – HDR10 och ett snällare pris än toppvalet är skärmen väl värd att ta en titt på som alternativt stor skärm.

Samsung Odyssey G9 49" - GamingSkärm 2024 Premium II

Samsung Odyssey G9 49"
GamingSkärm 2024 Premium II

Bra 49 tum Gamingskärm 2023

Premium

Bästa utmanare i premiumklassen blir inte oväntat Neo:s föregångare Odyssey G9.  Med sin 49 tum 32:9 curved QLED widescreen och gameanpassade specs sticker den ledigt ut som ett toppval för grafikhungriga gamers. Med en curved ratio på 1000R är skärmen precist anpassad efter det mänskliga ögats egenskaper för att ge känslan av att befinna sej mitt i centrum med 100% koll på omgivningen.

Specifikationer

Tittar vi på specsen finns här finns det mesta och lite till att gotta sej åt. Här finns AMD FreeSync Premium Pro och panelen är också Nvidia G-Sync kompatibel – inga problem alltså med vilken sida av Nvidia vs AMD staketet man slagit upp tältet på.

Upplösningen på 5K/5120×1440 säkrar modellens livslängd bra många år framöver. Vidare hittar vi en responstid gtg (grey to grey) på 1ms vid en refresh på 240hz – starka papper som sagt. 

HDR 1000

HDR är som bekant ett begrepp som tofflat fram med stora steg i all visuell återgivning den senaste tiden och så oxo i gaming med stöd för HDR i nyare spel. Teknikens main-idée är att bemästra färger/kontraster och då speciellt i de mer svårfångade mörkare partierna.

Att tekniken inte riktigt haft något wow-genomslag än beror på att tillverkare implementerat HDR som säljargument även i standard-paneler med alltför låga specs där tekniken inte kan göra sej rättvisa. Inte smart tycker vi.

Har man däremot som i fallet med denna utmärkta gamingskärm tillräckligt med kvalité under huven är HDR en riktigt trevlig bonus. Som gamer ges förutom en precisare färgåtergivning också möjligheten att bättre se vad som händer även i skuggorna. Vi snackar inte WH, men trevligt för ögat & bättre koll på vad som händer.

Sammanfattning

Vill man gotta sej med bland det bästa marknaden har att erbjuda sitter gamingskärmarna från Samsung Odyssey serien just nu med kungakronan på hos oss –  och med nya Neo sitter denna G9:a med fortsatt utmärkta egenskaper till ett lite bekvämare pris som ett trivsamt val i High-End klassen.

Asus TUF VG279QM - Bästa Gamingskärm 2024 FHD

Asus TUF VG279Q
Bästa Gamingskärm 2024 FHD

Bästa Gamingskärm 2024 27" - VG279QM
Tekniker
Övrigt

Asus Levererar Igen

Bästa gamingskärm 2024 sett till prisvärde landar på en 27″ från Asus TUF serien. Med stadiga 280 Hz, G-Sync och Freesync, 1 ms GTG och en anständig prislapp innanför västen kliver denna populära skärm för gaming hela vägen högst upp på prispallen.

Specifikationer

Responstiden – är som sagt här 1ms GTG, alltså den tid det tar för modellen att skifta från grå till grå. Asus gamingskärm använder här sin FastIPS-teknik och det är en standard man numer inte gärna kompromissar med på en gamingskärm, så check på det.

Vidare bockar vi av 280 Hz – dvs hur många ggr per sek punkterna uppdateras. En hög frekvens är självklart bra och speciellt för fps-gamers där den höga frekvensen ger fördelar med snabbt uppdaterad och tydligare bildinfo generellt.

Funktionen ger också en extra boost för att enklare uppfatta vad som sker vid sidan av det man just spänner ögonen i. En bättre split-vision skulle man kunna baka ner det till. 240hz som många gamingskärmar har idag är bra – så 280hz är snäppet upp. Så tack o bock på det.

HDR –  TUF-skärmen är klassificerad med HDR400 & men ska man lägga handen på hjärtat är FHD paneler med en ljusstyrka på 400 cd/m2 utan local dimming inget att luta sej mot för seriös HDR. vill man åt den chokladbiten får man slanta upp för skärmar i premiumklassen – så bock på att stöd finns men avbock på att funktionen gör smajlet hos gamers speciellt mycket bredare. En kompromiss man får ta för ett bättre prisläge kort o gott.

Portar – Asusen kommer med både HDMI & DisplayPort vilket vi plussar för – inget strul beroende vilken gpu man sitter på som i sin tur kan knåpa till det med G-sync & Freesync. Här finns bägge port-typerna och stöd för bägge sync standarderna. Precis som vi vill ha det. Plus-tumme på det.

Sammanfattning

I övrigt finns såklart en mäng mjukvarutekniker för att vässa panelen ytterligare. ASUS Extreme Low Motion Blur kämpar t.ex framgångsrikt mot ghosting.

Sammantaget blir Asus TUF Gaming VG279QM med en bra prisbild och fina gamespecs vårt toppval och bästa prisvärde som gamingskärm 2023. Game On.

Snabbkoll - Asus TUF VG27AQ

Populära VG27AQ1A delar i hög grad vår vinnares egenskaper och modellerna ligger prismässigt nära varandra,. Här får vi nöja oss med 170Hz uppdaterings-frekvens, men får en bättre upplösning på 2560×1440.

Samsung Odyssey G7 - Bästa Gamingskärm 2024 Alt

Samsung Odyssey G7
Bästa Gamingskärm 2024 Alt

Bästa Gamingskärm alternativ 2023
Tekniker
Övrigt

Samsung Odyssey G7 är en mycket populär gamingskärm som delar de flesta egenskaperna med nedanstående vinnare i Premiumklassen, så här pekar vi mest på de skillnader som finns mellan modellerna.

Specifikationer

Här hittar vi en 27″ / 32″ curved 16:9 Qled-panel  med en upplösning på 2560 x 1440. Refreshen är även här på 240 Hz när vi kör över displayporten medan hdmi-gänget får nöja sej med 144 Hz.   

Mjukvara finns i mängd och för att nämna ett par finns t.ex FPS Mode, Mega Dynamic Contrast Ratio, Black eQualizer, Cinema Mode,  Eye Saver Mode, DCI-RPG Mode.

Ljusstyrkan uppges här till 600 cd/m² vs 1000 cd/m² för den större varianten.  I övrigt specsen lika med Curved 1000R, 1ms GTG och fullt stöd för sync via både AMD FreeSync Premium Pro och Nvidia G-SYNC.

Samsung Odyssey G7 27"
Samsung Odyssey G7 32"

Snabbkoll - Samsung Odyssey G5

Gamingskärm - Samsung Odyssey C32G55

Samsungs G5 serie är en lite enklare variant men med fortsatt bra spelprestanda till ett betydligt bättre pris. Här gäller ändå fina 144Hz, 1ms GTG, WQHD-upplösning och HDR kapacitet ger oss här mycket gamingskärm för pengarna från en branchledande tillverkare. 

Samsung G5 27"
Samsung G5 32"

Snabbtitt Större Gamingskärmar

AOC CU34G2X

Gamingskärm - AOC CU34G2X 34

Prisvärd och populär 34″ tums gamingskärm med 3440 x 1440 upplösning & 144 Hz – Bra betyg av skärmens användare där man plussar för både prisvärde och en utmärkt färgåtergivning. Med 1ms respons är det ett gott val för både FPS & MMO och som allt-i-ett skärm.

MSI Optix MAG

MSI Optix MAG342CQR

Populär curved 34″ tums HDR gamingskärm. Med 3440 x 1440 – 144 Hz – 1ms och snygga MSI RGB Mystic light på baksidan. MSI Night vision tar fram det som göms i de mörka skuggorna & Anti-Flicker och 178° wide view angle. Ljusstark gamingskärm i MSi:s high-end serie med adaptiv synkronisering med utmärkta betyg av skärmens användare.

AOC 25G3ZM - Bästa Skärm För Gaming 2024 Budget

AOC 25G3ZM
Bästa Skärm För Gaming 2024 Budget

Gamingskärm bäst i test Budget

Bästa skärmen för gaming i budgetklassen 2024 blir AOC 25G3ZM – en serie populära och mycket prisvärda gamingskärmar i instegsklassen. Trots ett pressat pris får vi här prestanda som ger bra gaming med 165 Hz, bra respons och AMD FreeSync Premium kompabilitet samt 6 dedikerade spellägen.

Höga betyg ges även av skärmens många användare – vårt stabila val som bästa budget alternativ för bra gaming.

Insteg Samsung - Odyssey G3

Bra Gamingskärm 2023
Odyssey G3 24"
Odyssey G3 27"
Odyssey G3 32"

Budget Alt - Acer Nitro KG242YP

Bra Gamingskärm 2023
Acer Nitro 24" KG242YP
Acer Nitro 27" KG27S

AOC 27G2U - Populär Gamingskärm

Bästa datorskärm 2023 budget

Bra Gamingskärm Budget

AOC 27G2U – Denna gamingskärm har en längre tid vart en storsäljare i klassen och serien finns i både 24 & 27 tum. Modellserien var en av de första 144 hz med 1ms som kom till ett pris som även tilltalade mer casual gamers. Att panelen kommer med både hdmi/displayport och stöd för både Nvidia G-Sync och AMD FreeSync i premium-variant gör modellen extra bra om man sitter i tankar på att samtidigt switcha mellan AMD / Nvidia.

Så med bra pris & bra specs är gamingskärmens popularitet ingen överraskning direkt – snarare tvärtom. 144hz som GU serien presterar är väl numer typ ”ribban” många sätter när det är dags att bli med ny datorskärm.

För en bättre gameupplevelse finns det ingen anledning att kika på lägre än 144hz då eventuell prisvinst på snålare modeller är minimal. 1ms respons är dessutom fortsatt ett topp-spec för alla glada fps:are medans mmo-grinders mer ser det som en bra bonus.

Övrigt

Vad gäller färgomfång och kontrast gör IPS panelen gott ifrån sej enligt användare & recensenter. Ska vi leta kritik så är det de inbyggda högtalarna som får sej en känga av användare – men ärligt – gamers kör headset eller dedikerade högtalare till 99% (typ).

Är man lite av allätare kan modellens funktion att växla game-mode med en knapptryckning vara en bonus. 6 programmerbara finns till hands varav 3 redan är optimerade för fps, racing & rts.

Många har sagt det förr men vi säger det igen – AOC G2U är en serie mycket bra gamingkärmar för pengarna i den stenhårda bättre budget / mellanklassen.

Fördelar Med En Gamingskärm

En gamingskärm är en investering i din gaming-upplevelse kort o gott. Med en högupplöst skärm med snabb reaktionshastighet och hög bilduppdateringsfrekvens får du en flytande och responsiv spelupplevelse som tar dig närmare spelet än någonsin tidigare. Med rätt panelteknik får du också en bildkvalitet som är skarp, färgrik och kontrastrik, vilket gör att du kan se alla detaljer i spelet.

En ny gamingskärm ger också möjlighet till fler anslutningar vilket gör det enklare att ansluta andra enheter som konsoler eller streaming-enheter. Så oavsett om du är en casual gamer eller en hardcore e-sportare är en ny gamingskärm ett inköp som kommer att förbättra din spelupplevelse.

När man ska köpa en ny skärm för gaming finns det ett antal faktorer att fundera kring:

Som allätare  är det viktigt att hitta en balans mellan de olika faktorerna. En skärm med hög upplösning och lägre reaktionshastighet kan vara bra för grafikintensiva spel, medan en skärm med hög bilduppdateringsfrekvens och snabb reaktionshastighet kan vara bättre för snabba FPS-spel.

Förutom dessa faktorer finns det även andra funktioner att tänka på, som Sync & HDR-stöd, justerbar höjd och vridbarhet, antireflexbehandling och självklar vilken storlek man ska satsa på.

Upplösning:

Spelar du nyare spel är en dedikerad gamingskärm att föredra och inte minst när vi tittar på de högre upplösningar som nyare gamingskärmar erbjuder. En högre upplösning vid game gör det möjligt att spela med en högre detaljnivåer och skärpa på skärmen.

Uppdateringsfrekvens:

Standarden på hur ofta skärmens bild uppdateras per sekund. En 60Hz-skärm uppdateras alltså 60 gånger varje sekund. Frekvensen hos en gamingskärm ska absolut minst tangera 144Hz och gärna 240Hz & 360Hz för att säkra upp för att kunna hantera dagens och morgondagens bättre prestanda när nytt grafikkort kanske ska adderas till sin setup.

Respons:

En gamingskärm kommer med en lägre responshastighet än en standardskärm. I praktiken gör det att det tar mindre tid för dina mus & tangent kommandon att ge respons på skärmen vilket är en uppenbar fördel vid just gaming där all form av lagg bör undvikas för bästa upplevelse. 1ms responstid brukar skärmar för gaming av bättre kvalité prestera.

Sync:

Skärmar avsedda för just gaming kommer med stöd för de moderna grafikkortens tekniker att synka panelen med datorns prestanda vs spelens möjligheter att utnyttja grafik. Är spelens maxoutput tyngre än datorns hårdvara anpassar teknikerna spelens FPS (frame per second) för att undvika en bild som hackar dvs lagg. Nvidia G-Sync och/eller AMD Freesync är kompabilitet ska alltså finnas som krav på en gamingskärm.

Bästa Gamingskärm 2024 Knep & Knåp

G-Sync & FreeSync

För gamers välkända tekniker som går ut på att synkronisera skärmens och grafikkortets uppdateringsfrekvenser för att maximera flytet i spelsekvenser och motverka grafiklagg.

Här finns lite olika standarder att ha koll på så att du verkligen kan dra full nytta av den nya skärmen. Alla specs nedan gäller under förutsättningen att ditt grafikkort kan leverera prestandan såklart.

Freesync & HDMI & Displayport

Om du kör du din skärm över HDMI så gäller Freesync. Tekniken har stöd gör både hdmi & Displayport. Freeync finns i varianterna standard, premium och pro.

Standard AMD FreeSync säkrar en frekvens på 60hz.

Premium matchar en uppdateringsfrekvens på minst 120 Hz medans Pro versionen även har stöd för HDR. Mer info finns att kika på hos AMD

G-sync & Displayport

För G-Sync gäller displayport*. Förutom standard G-SYNC finns varianterna G-Sync kompatibel & G-Sync Ultimate där den senare har stöd för HDR. Mer info finns att kika på hos Nvidia.

*Nya hdmi 2.1 ska dock kunna använda sej av G-sync teknik – upp till 120hz i 4K. Dvs mest intressant för konsol-spelare. Så sitter du på ett Nvidia-kort och vill köra G-sync över 120hz måste skärmen ha displayport.

Skärmar vs Grafikkort

Att din gamingskärm och ditt grafikkort matchar är helt avgörande för att få ut max av din setup. Att lägga xtra slantar på en skärm anpassad för avancerad gaming och sitta med ett enkelt grafikkort, eller tvärtom, är verkligen inte optimalt spenderade pengar.

För sweetspot 1440p 144hz skulle vi rekommendera minst ett RTX 3060 för bra flyt på mid/high i de flesta nya spelen. Gäller enbart CS GO & spel med enklare grafik kan ett GTX 1660 duga oxo.

Game On!

Mer Gaming