Bästa Gaming Processor 2022

Bästa Processor För Gaming 2022
- Intel vs AMD

Vi kollar in de enligt oss bästa valen av gaming processor 2022 med de senaste high-end processorerna och de populäraste midrange samt prisvärda budget val för Intel och AMD.

Våra val utgår främst från prisvärde – mest gaming processor för minsta slant gäller. Game On!

Bästa Laptop För Gaming 2022

Frågan om Intel eller AMD har den mest köpvärda processor för gaming rullar som vanligt vidare. Ett kärt ämne med många  omständigheter som ofta gör frågan svårbesvarad.

Bästa CPU när vi tittar på just gaming beror i hög grad på vilket grafikkort man har / tänkt använda framöver. Att GPU och CPU matchar varandra är tveklöst den viktigaste faktorn för ett optimalt köp för att slippa bottlenecks.

De helt nya topp processorerna från Intel & AMD är under granskning, en benchmark kan tittas på här.

Bästa Processor För Gaming 2022 - Prisvärde

Bästa processor gaming 2023

AMD Ryzen 9 5900X

Bästa Gaming Processor 2022

AMD Ryzen 9 5900X är inte världens snabbaste game processor, men nästan. Oavsett det säger vi att detta är marknadens mest prisvärda processor i toppklassen  just nu.

Bara kaksmulor efter de dyrare topprankade AMD Ryzen 9 5950X & Intel Core i9 12900K sitter denna gamechanger bekvämt på tronen som bästa deal & mest mos för slanten för high-end gaming 2022.

Så saken är alltså biff ? Inte riktigt kanske ändå… Back on track – AMD vs Intel.

Med sin Zen 3 arkitektur & 7mm micron-teknologi ställer AMD Ryzen 9 5900X självsäkert upp med  sina 12 kärnor och 24 trådar. Bastanta specs som ger bastant gaming prestanda. Vi går på main direkt och ställer vår vinnare mot marknadens enda rimliga konkurrent – Intels  Rocket Lake i9 11900K. In game presterar bägge dessa high-end processorer fantastiskt bra och skyfflar fps med imponerande hastigheter.

Med Rocket Lake knaprade Intel in rejält – men räcker det ? Vi tar en titt på mätstickan. Grafikkortet som använts i vido-testet är ett GeForce RTX 3080 10GB.

Överklockning har alltid och är fortfarande ett kärt ämne i gamevärlden. AMD har självklart noterat detta och har inte legat på latsidan. tvärtom.  AMD Ryzen Master Utility är ”Your tool to unlock AMD Ryzen Processors”. Intels processorer skäms inte heller för sej – här en artikel där I9.an tar sej an stenhårda 7.14 GHz.

Sammanfattning

AMD Ryzen 9 5900X har alltsedan lanseringen vart mångas val av topp-propp för high-end gaming, en riktig gamechanger som tillsammans med 5950X in games skyfflat grafik på ett sätt vi inte sett tidigare. Med Rocket Lake och framförallt Alder Lake kom så Intels svar i high-end med i9 11900K / i9 12900K och Intel var definitivt tillbaks i matchen & fighten går vidare.

Att vi ändå väljer 5900X som vinnare är ett litet snäpp bättre drag i 1080p gaming vs 11900K- och i skrivande stund en McDonalds lunch prisfördel, med det kan i.o.f.s växla snabbt.  I 1440p tar i9:an en lövtunna ledning bör påpekas – ja ni greppar – jämt.

I slutändan kan vi alla vara nöjda – oavsett vilket system man fördrar finns idag prisvärda topp-processorer som tar vårt gameplay till nya nivåer.

Vill man öka budgeten & har socket-stöd, kan man kamma hem värstingarna. För stenkoll på prestanda glappen processorerna emellan kan man ta en titt nedan där kung i9 12900K visar vem som bestämmer.

Bästa Gaming Processor 2022 Midrange

Bästa processor för gaming 2022 midrange

Intel i5 12600K

Intel Vinner Midrage

Kampen om processor tronen i  midrange är som oftast stenhård. Det är här mångas val hamnar både vid eget bygge, uppgradering eller som del i nyköpt dator. Att vinna slaget om bästa gaming-processor i midrange står gissningsvis högst upp på Intels & AMD:s lista – det är här de största volymerna finns.

Dagens duell står mellan 3 utmärkta gaming processorer – Intel:s Core i5 11600K & nya 12600K,  samt AMD Ryzen 5 5600X.

Intel har haft tuffa tider för gaming processorer i high/midrage segmentet då den eviga rivalen AMD tog greppet på marknaden med sina  Zen 3 raketer. Men med släppet av gen 11 & speciellt 12-serien – Alder Lake – har Intel jobbat sej tillbaka och slutligen tagit ett bastant grepp på tätplatsen i midrange igen.

Tidigare Kungen och prisklassens naturliga antagonist – AMD Ryzen 5 5600X får se ryggen på Intel i5 12600K ca: 2.7 % bakom beroende på spel i 1080p.

Vid 1440p levererar Intel:s processor ett fortsatt generellt, men mindre övertag på grund av processesornas bottleneck gränser. I testet på tomshardware.com mäts processorerna tillsammans med ett RTX 3090 i populära spel med ultra settings vartefter ett medeltal nås.

Har ditt moderkort inte  stöd för nya Alder Lake är självklart gen. 11 Rocket Lake- i5-11600K första-valet.

Bästa Processor För Gaming 2022 Budget

Bästa processor för gaming 2022 midrange

Intel Core i5 11400F

Rocket Lake / Alder Lake - Intel Entusiasterna Kan Andas Ut

Så kom till slut en värdig utmanare till AMD:s eviga kung i budgetklassen Ryzen 5 3600. Vi presenterar Intel Core i5 11400F som med vässad 14 NM Rocket Lake teknik lämnar Ryzen 5:an på behörigt avstånd in games. En nobrainer i dagens budgetklass.

Alternativen finns där i form av Ryzen 5 5600G som med ett högre pris och sämre prestanda bara kan komma ifråga vid upgrade av en befintligt AMD-rigg.

Har ditt moderkort stöd för Intels nya socket 1700 Alder Lake och man kan tänka sej att lägga en slant xtra är självklart nya kungen Intel Core i5-12400F ett klipp i budgetklassen, en cpu som faktiskt även plockar ner AMD:s midrange 5600x!!

Cpu Fläkt

Med elektronik pressad till det yttersta blir komponenterna varma, det vet vi alla redan. Kylning för stabil gång och kanske en gnutta OC är och förblir ett oftast trevligt – men likväl bekymmer ibland.

CPU-fläktar med whine eller traktor-ljud som envisas med att inte göra det de borde. Kyla processorn och hjälpa till att hålla riggen ”sval”. Vi har alla vart där.

Nåväl – tar man ett rejält grepp kan man ofta brotta ner motståndet. Antingen går man old-school med ett torn av bästa märke – en Noctua.

Annars har man att sätta sej in i vattenkylningens värld. Det är en smak och prisfråga. Först ut tar vi en titt på Noctuas välbeprövade gigant och storsäljare NH-D15. Efter det letar vi vidare efter det mest prisvärda kittet för vattenkylning.

Noctua NH-D15 - Bästa Cpu Fläkt 2022

Giganten på fläktsidan Noctua här med omåttligt populära NH-D15 & mer än 350 rekommendationer från fackpressen. Modellen kommer med dubbla 140 mm NF-A15-fläktar och 6 heatpipes som hjälper denna lilla bjässe att kyla processorn både tyst och effektivt.

Här finns självklart inbyggt stöd för automatisk hastighetsreglering via moderkortets programvara. Noctua är kvalité – 6 års tillverkargaranti följer med. Fläkten finns i standard samt black edition. Föredrar man torn-lösningen är det NH-D15 som gäller.

OBS: Även om standardvarianten ska klara AMD:s sockel AM4 finns en speciell utgåva bättre anpassad vid namn Noctua NH-D15 SE AM4.

Vattenkylning

Att ta steget från torn till vattenkylning kan vara en smart lösning. Stabilt modern och bra kylning och ofta kommer kitten med lite bling i form av snygg RGB om man vill ha stil på inredningen i riggen.

Corsair iCUE Elite Capellix

Populärast på marknaden är ledigt iCUE-systemen från high-end företaget som hållit våra nätaggregat svala och kylt våra riggar sen urminnes tider typ – Cosair. Prisvärda kvalitéprodukter med bra betyg och reviews.

Corsair iCUE Elite Capellix serie ställs upp på hyllorna i varianterna H100i med 2st 120mm fläktar / H115i med 2x140mm och H150i med en 3x120mm bestyckning.

Uppgraderingspaket

Epic Crazy Ryzen 7

uppgradera-rigg

Mer Gaming