Router Bäst i Test 2023

Bästa Router 2023

Dagens high-tech routers kopplar upp med både bra täckning och höga farter med trevlig RGB belysning om man vill.

Bästa router för gaming och bra routrar av mer standard modell gås igenom med 5 stabila val + 2 av de mest prisvärda och bästa mesh router system 2023 om det är dags att uppgradera hemma nätverket.

Router 2023

Router Bäst i Test 2023 - Asus ROG Rapture

Bästa Router 2023

Som bästa router 2023 hittar vi ROG Rapture GT-AX11000 som också är flaggskeppet av routers för de som bestämt sej för maxfart. Så med en bra uppkoppling finns alla chanser att sätta pingen på minus – ja nästan i alla fall. Med sina anpassade game-funktioner sitter ROG loggan med sina ljuseffekter säkert på plats.

GT-AX11000 är en topp-router och liknar med sina 8 antenner mest en rejält irriterad spindel. En Top of line produkt för de med höga krav på streaming att ha respekt för.

Tekniker

ROG Rapture kommer med trippelband – dubbla 5GHz-band tuffar på med 4,8 Gbit/s stycket medans 2,4 GHz-bandet inte heller skäms för farter upp till 1,2 Gbit/s. Har du lina & mod nog kan du sätta på skyddshjälmen och möta upp nästan 11 gigabit bandbredd i sekunden och sen kan man glömma att behöva uppgradera med ny router under lång tid.

Som high-end router med maxade fartresurser kommer routern även med en del extra fin-funktioner och via en specialknapp kan du snabbt välja att omedelbart aktivera en av dessa. 

Först ut är funktionen DFS. Vid aktivering scannar tekniken av aktuell status för ditt wifi:s olika kanaler och pluggar in dej på den som har bäst effekt för tillfället, så när maxfart över wifi är extra viktig – tryck på modellens specialknapp och du är on.

Game Boost

För bäst drag i linan gäller såklart nätverkskabel i ethernet-jacket. så nästa godsis-funktion du kan välja som utvald via den trevliga knappen är – Game Boost. Knapptrycket aktiverar då optimering för online spel via just nätverksporten. 

Här prioriteras då nätverksresurserna via QoS för spel och tjänsten WTFast slås på som boost till mängder av kompatibla spelservrar. En mängd inställningar kan även göras i mjukvaran Game First V.

Säkerhet

Routern kommer med det säkerhetspaket som laddas i de flesta Asus routrar – AiProtection Pro som utvecklats tillsammans med Trend Micro samt senaste stödet för kryptering via WPA3.  En stabil brandvägg med DoS protection finns också på menyn här. 

Standardsaker som föräldrarkontroll och ett bra stöd för VPN finns också att sätta upp för den som vill.

Asus ROG är THE Game-router helt enkelt. Visst finns även nästa router på listan som ett riktigt bra alternativ – men ska han ha värstingen är det ROG som gäller. Det kostar som alltid lite xtra att toppa sin setup.

ASUS RT-AX82U - Bästa Router 2023 RGB

Bästa router 2023 RGB Gaming

Asus Gaming Router Med RGB

ASUS RT-AX82U är en populär RGB stylad Game router med aptiv QoS och fina fartresurser. Med wifi 6 och en för gamers irl-trevligt speciellt prioriterad Lan port finns allt på plats för laggfri gaming & dominans på din favoritserver. Att det är den syggaste routern på marknaden behöver vi väl inte ens diskutera.

Tekniker

Dual-band är det som gäller här och 5Ghz bandet levererar 4804 laggfria Mbps medans 2,4 GHz tar sej fram på stabila 574 Mb/s. För snabbast möjliga setup till maxprestanda på både wifi & lan-port kan du smidigt via appen och ett klick aktivera Game Mode.

Liksom vårt toppval kommer denna router med DFS (Dynamic Frequency Selection) teknik för att automatiskt scanna 5Ghz bandet efter den mest effektiva kanalen att ansluta till.

Om du kör du sladdat, vilket alltid är att föredra om det är möjligt finns en specialare där 1 port är prioriterad för full fart – dvs den port DU sätter DIN kabel i utan att göra mer väsen av det, hmm.

RGB

Routern kommer alltså med en riktigt snygg RGB anpassning och med fullt stöd för marknadens trevligaste ljuseffekter – Asus Aura där du kan välja mellan förinställda scheman eller anpassa efter egen smak.

Portar som finns tillgängliga är standard Gigabit Wan & 4 Lan varav 1 port är prioriterad och via Usb 3.1 porten kan du t.ex ansluta en extern HD, nätverksskrivare eller en 4G-sticka.

Säkerhet

När det gäller routerns inställningar för skydd finns här samma säkerhetslösning som på ovanstående modell, dvs kompetenta AiProtection Pro med bra funktioner för VPN och senaste krypteringen WPA3.

ASUS RT-AX82U är en mycket prisvärd & fartfull router med bra täckning och Aura RGB belysning. Användare plussar framförallt för hög & stabil fart med riktigt bra täckning och det vassa 5 GHz bandet plus en snygg RGB anpassning.

Prisvärt val av en snyggt anpassad game  router 2023.

ASUS RT-AX86U - GeForce Now Certifiering

Bra router 2023

Populär Raket

AsusRT-AX86U är en populära roter-raket med prestanda i toppklass till en rimlig slant för kapaciteten.

Här är är en högpresterande dual-band Wifi 6 router i Asus bättre midrangeklass 2023 med WiFi-hastighet upp till 861 Mbit/s på 2.4 Ghz och storfina 4804 Mbit/s på 5 Ghz nätet, Här finns även en 2.5 Gigabit ethernet port, Range Boost teknik, WPA3  kryptering och ett Game Mode med NVIDIA GeForce Now certifiering mm.

Tekniker

ASUS RT-AX86U kommer med ett dualband där 5Ghz nätet är kapabelt att ta dej fram med 4804 Mbit/s WiFi-hastighet. Som en bra midrange Asus finns såklart även stöd för Asus Range Boost för maximal täckning och att det fungerar vittnar många omdömen om där betongväggar av kraftigare modell inte utgör några större problem.

MU-MIMO levererar här dessutom en dedikerad kanal till varje enskild uppkopplad enhet för maxfart och Asus Adaptive QoS finns att sätta prio-lista på vilken typ av användning man vill ge mest bandbredd till – game / stream osv.

Denna Asus router är AiMesh kompatibel vilket gör det enkelt att lägga till routern i befintligt nätverk som main eller boost för fart och täckning. Som extra godis gör gamers får du här gratis tillgång till WTFAST Gamers Private Network för att optimera ditt online-game.

Säkerhetspaketet AiProtection Pro följer även med denna router.

AX86U är populär och mångas förstaval när en ny router av bättre kvalité ska uppgradera nätverket.

Asus RT-AX92U - Bästa Router Budget Gaming

blank

Asus ZenWiFi - Router Bäst i Test 2023 Standard

Router bäst i test 2023

Bra Fart Med Teknik & Design

Router Bäst i Test 2023 Standard – Asus ZenWiFi AX XT8 är en test-vinnande router som ofta används i mesh-lösningar men självklart också är en utmärkt singel router. För de som inte gillar spretiga antenner & game-look passar modellen bra med sin stilfulla design som smidigt smälter in i omgivningen. Vårt val av bästa router i standardklassen.

Tekniker

ZenWiFi är en tri-band-router som alltså ger dej tillgång till tre separata band. Ett 2,4 Ghz band och två 5 GHz-band. Det ena av 5Ghz banden används dock default som internt backhaul för att optimera systemet. Vill man kan man frigöra bandet men missar då routerns förmåga att användas i mesh-system.

Via gränssnittet kan du enkelt bestämma vilka enheter som ska använda respektive band för att skyffla prestandan dit man vill ha den (5Ghz bandet).

Täckning är enligt specifikationerna här på fina 250 kvm och kan såklart lätt utökas till ett mesh-nätverk då modellen har stöd för parkoppling med alla kompatibla AiMesh routrar.

Fart vill vi ha och fart får vi med en toppkapacitet på 3000 Mbit/s ges det ca 375 Megabyte att kräma ur linan. En anständig siffra som de flesta än så länge gissningsvis är mer än nöjda med.

Säkerhet

AiProtection Pro har tillsammans med specialisterna på Trend Micro utvecklats som säkerhetslösning. Här finns även t.ex senaste standarden av krypteringstekniken WPA3 & en firewall med DoS protection. En bra föräldrakontroll med unika anpassningar ner till varje enskild uppkopplad enhet. 

För de mer avancerade användarna finns ett brett stöd för VPN med server/klient anpassning via både Open VPN & PPTP. För den som sätter säkerheten högt finns här alltså alla de senaste teknikerna att luta sej mot.

Asus AX XT8 ger bra farter och utmärkt täckning i en snygg design som med sin Mesh-kapacitet är lätt att konfigurera ytterligare enheter för maximal täckning över större ytor. Bra val av en snabb router i den högre klassen och Bäst i Test för Standard Router 2023. Asus ZenWiFi AX XT8

ASUS RT-AX55 - Budget Router Bäst i Test 2023

blank

Bra Standard Router

ASUS RT-AX55 är en WIFI 6 router som med sin prislapp i budgetklass ändå levererar bra fart och stabil uppkoppling. 1201 Mbps på 5 GHz är en bit från toppklass men är tillräckligt nog för laggfria upplevelser vid både 4K stream och tung gaming.

Tekniker

Detta är en enklare men prisvärd Dual-band Wifi 6 router med rimliga fartresurser i tekniken under de 4 antennerna. 5 GHz bandet landar här på 1201 Mbps medan 2,4 GHz kopplingen ligger på 574 Mbit/s.

Standard 4 x LAN och en Giga-WAN är portarna man här har tillgång till, routern saknar här en USB-port till skillnad från övriga i testet vilken kan vara en dealbreaker om man tänkt koppla upp en extern hd t.ex.

RT-AX55 delar självfallet annars många av ovanstående routrars egenskaper i form av t.ex ASUS AiMesh-support, senaste WPA 3 krypteringen samt säkerhetspaketet AiProtection Pro.

Routern är liksom övriga i testet även konfigurerbar via App som finns för både för Android &  iOS. Föredrar man webbgränssnitt fungerar även det fint för att hantera föräldrakontroll, QoS, VPN med mera.

Vårt val i budgetklassen är ett gott alternativ när en äldre router gjort sitt och en ny ska ta över trafiken. RT-AX55 får riktigt bra omdömen av sina användare som plussar för både bra fart, bra täckning samt att den är lätt att komma igång med.

För pengen man betalar får man här mycket ny teknik vad gäller både resurser och säkerhet, så vi sätter den som marknadens bästa router 2023 i budget-klassen helt enkelt.

Bästa Mesh Router 2023

TP-Link Deco M4 Mesh-Router (3-pack)

Spela videoklipp

Asus ZenWiFi AX XT8 Mesh-Router (2-pack)

Spela videoklipp

Fördelar med att uppgradera din router

En modern router har naturligtvis många fördelar gentemot en produkt som är flera år gammal. Här ges framförallt tillgång till höga hastigheter via Wi-Fi 6 (802.11x) som är ungefär hela 40 % snabbare än föregående generation 5 och upp till 300 % piggare än de tidigare protokollen.

Nyare routers har vanligen även betydligt stabilare räckvidd och täcker alltså större ytor i ditt hem.

Dagens routers kommer även med bättre stöd att hantera fler uppkopplade enheter vilket har sina tydliga fördelar nu när så mycket av vår hemelektronik är uppkopplade – Förutom tv och datorer trängs plattor, streamers, spelkonsoler, smartphones samt ett och annat kylskåp och smarta klockor såklart i dagens hemmanätverk hos många av oss.

Här gör den nya tekniken nytta i form av att prylarna där hemma fungerar som det är tänkt utan utan buffring/avbrott på filmstreamen, lagg vid onlinespel, allmänt krångel som emellanåt kan skapa en viss irritation som följd hos både äldre och yngre användare.

De nya router varianterna har självfallet – och på goda grunder – förbättrat sina säkerhetsfunktioner för att hålla obehöriga med tveksamma och måhända otrevliga intentioner utanför ditt privata nätverk. Åtkomst kan numer specificeras till hemmets unika enheter via mac adresser, smartare brandväggar och starkare kryptering till exempel.

Kokar man ner allt detta brukar rådet landa på att byta din router efter som längst 3 års användning. Rimligt säger vi.

Fler Tester