Chromebook Bäst i Test 2023

Vi tar en titt på marknadens populäraste val i skiftande prisklasser för chromebooks. Bästa chromebook 2023 för prisvärde i både high-end och i de prisvänligare mellan & budgetklasserna.

Bäst i Test 2023
Bästa Chromebook 2023 - Acer Spin 713
Acer Spin 713 CP713
Out of Stock
Bästa Prisvärde
Chromebook Bäst i Test Prisvärde - Samsung Galaxy Go
Samsung Chromebook Go

Bästa Chromebook 2023 - Acer Spin 713 CP713

Bästa Chromebook 2023
Out of Stock
Out of Stock

Chromebook bäst i test 2023 blir Acer Spin 713 som kommer bestyckad med hårdvara som matchar välpresterande windows-varianter och som med sitt effektivare chrome OS i ryggen levererar snabb datahantering.

Från viloläge är du igång med full effekt på mindre än en sekund med 10 timmars arbetstid på batteriet där en 30 min snabbladdning ger ytterligare fyra timmars användning. En chromebook i segmentets finklass med andra ord

Specs & Tekniker

Spin 713 kommer med en för segmentet snabb Intel Core i3 1115G4 på 4.1 GHz, 8 GB RAM och en SSD på 256 GB från säkra Western Digital. Med 11:e generationens processorteknik får man här alltså fördelarna med stöd för både Thunderbolt 4 – USB 4 samt WiFi 6.

En 13,5″ 360-graders vikbar multitouch pekskärm med en QHD upplösning på hela 2256 x 1504 säkrar en användarvänlig och för ögonen bekväm interaktion medans panelen yta här skyddas av en stöt och reptåligt Corning Gorilla-Glass konstruktion. Panelens ratio är anpassad till 3:2 för smidigare dokumentöversikt vid studier och arbete. Sammantaget en påkostad skärm som är riktigt bra för klassen.

Övrigt

I övrigt kan nämnas att tangentbordet är bakgrundsbelyst och att denna chromebook kommer med en bra uppsättning anslutningar med via USB 3.2 och dubbla Thunderbolt 4 kompatibla USB C-portar samt en HDMI-port. Ett par snäpp bättre ljud presteras via modellens dedikerade förstärkare med DTS standard.

Acer Spin 713 blir alltså vårt tips som bästa val av chromebook när vi tittat på kapacitet, funktion och kvalité i den aktuella prisklassen.

Samsung Chromebook Go - Bäst i Test 2023 Prisvärde

Samsung Chromebook Go tycker vi har det som behövs för att på ett bra sätt leverera datorkraft för vardagen till ett rimligt pris.  Med Chromebook Go får vi en för arbete och nöje väl anpassad 14″ skärm med anti-glare för att slippa ljusspeglingar samt en Intel processor som gör jobbet tillsammans med 4GB RAM och en lagring på 32 GB.

Specs & Tekniker

Med dessa tämligen enkla prestanda gäller det att inte glömma att vi har med en chromebook att göra då specifikationerna skulle stå sej slätt i windowsmiljö. Chrome OS är som bekant ett synnerligen lättdrivet OS där hårdvaran kan hållas jämförelsevis låg och därmed även hålla priset nere. När det gäller lagring som här stannar på 32 GB är tanken att det mesta av tyngre media ska lagras i molnet via anslutningen till Google drive eller annan liknande tjänst.

Som motor hittar vi en Intel Celeron N4500-processor som via turbo kan arbeta med en 2.8 GHz frekvens – det är inget fartvidunder direkt men likväl bra anpassad utifrån kraven från den miljö datorn arbetar i. Med det sagt gäller här god kapacitet för surf, netflix och enklare former av bildredigering.

Är det en Chromebook i den populära mellanklassen med en lite större 14″ skärm tycker vi Samsung Chromebook Go kan vara intressant att titta på. För pengen man betalar står den sej riktigt bra i klassen.

Acer CB311-9H - Bäst i Test Budget

Acer CB311-9H blir vårt tips som Chromebook Bäst i Test 2023 i det enklare segmentet av chromebooks – med en 11.6″ skärm och 1.06 kg på vågen är modellen ett bra alternativ som surfmaskin för både soff-häng & smidig datortillgång på resa, utflykt osv.

Specs & Tekniker

Här gäller som alltid i budgetklassen att pressa priset men likväl erbjuda en bra upplevelse och med krav som dessa är Acer´s chromebook ett av de bättre alternativen på marknaden. Innanför skalet hittas en processor från Intel med integrerat grafikchip och för klassen standard 4GB RAM & 32 GB lagring.

Med sitt mindre format via en 11.6 HD skärm ges en bekvämt portabel vikt på i sammanhanget blygsamma 1.06 kilo, vilket självklart kan vara en god anledning att ta en titt på denna mindre modell. En chromebook som kanske i första hand är tänk som bekväm kompanjon på resan, att ta anteckningar på möten eller som lättflyttad dator att surfa runt på i hemmet utan sladdar. 10 timmars batteritid kan man förvänta sej vilket är bra för klassen.

Acers lilla prisvänliga chromebook är varken störst eller starkast, men gör sitt jobb likväl som kompanjon vid både arbete, studier och hemma-mys.

Lenovo IdeaPad 3 - Budget II

Lenovo IdeaPad 3 (82KN001XMX) är en populär chromebook i den lägre prisklassen som passar bra för standard användning som surf, stream och office applikationer.

Specifikationer

IdeaPad 3 drivs av en 8-kärnors MediaTek-processor på 2 Ghz och 4 GB RAM som tillsammans med ett ARM Mali-G72 MP3 grafik-chip står för motorn. Datorn har en enkel men stilren design via en tunn profil och väger bara 1.3 kg vilket gör modellen till en lämplig kompanjon för sammanfattningar vid möten, seminarium och på resande fot.

Tittar vi på skärmen möter vi en 14-tums panel med en upplösning på 1920 x 1080 pixlar. Detta räcker gott för både nytta och nöje med till exempel stream av film i hög kvalitet. Panelen är antireflexbehandlad för tydligare återgivning vid starkt ljus. Upp till fina 16 timmar väger batteritiden in på vilket är bra nivå för klassen.

Som anslutningar finns förutom wifi AC och Bluetooth 4.2 en vardera USB-A och USB-C-port samt en SD-kortplats.

Sammanfattningsvis tycker vi Lenovo IdeaPad 3 är ett av de bättre valen i klassen – en prisvärd chromebook som för pengen ger rimlig prestanda, bra batteritid och smidig 14″ portabilitet.

Plus & Minus Chromebook

– Lätt att använda: Chromebooks är lättanvända, platta och lätta att ta med. De använder Chrome OS som är enkel och intuitiv att navigera.

– Kostnadseffektiv: Chromebooks är billigare än andra bärbara datorer och innehåller många funktioner som andra bärbara datorer har, men till en lägre kostnad.

– Snabb start: Chromebooks startar upp snabbare än andra bärbara datorer. De flesta Chromebooks startar upp på bara några sekunder, vilket gör det enkelt att komma igång direkt.

– Inbyggd säkerhet: Chromebooks har inbyggd säkerhet där varje händelse/ app körs  i sin egen sandbox som skyddar dig från skadlig programvara och malware. Detta ger dig bra säkerhet vid arbete med appar och när du surfar på webben.

– Uppdateringar: Chromebooks uppdateras automatiskt med de senaste säkerhetsfixarna och funktionerna, så att du alltid har senaste versionen.

– Specialprogram / Gaming: Då chromebooks är mer inriktade för snabb & smidig dataåtkomst och nytta & nöje över nätet är utbudet av de mer kraftfulla specialverktygen för till exempel grafisk produktion och avancerad gaming begränsad.

Enklare versioner för bildredigering med bra funktioner finns dock som t.ex Photoshop Express Foto Editor med flera. För gaming finns naturligtvis mängder av androidspel på Google Play och anpassade versioner för just chromebooks.

Använder man sej av MS Office finns helt anpassade online versioner att använda sej av, för aktuellt utbud av mängder av nytto & nöjes appar kan Google Play besökas.

Fler Tester