Miniprojektor Bäst i Test 2023

Miniprojektorer blir allt mer populära och samtidigt även mer prisvärda med den snabba teknikutvecklingen som sker inom området.  Mini-projektorer är som namnet antyder små och därav lättplacerade och smidigt portabla att flytta och ta med sej om man vill.

Vi tittar på marknadens populäraste och bästa val av Miniprojektor Bäst i Test 2023 i olika prisklasser –  De större projektorerna för en mer fast installation kan tas en titt på här. 

ViewSonic M1+ - Bästa miniprojektor 2023

Bäst i test miniprojektor 2023 – ViewSonic M1+ – En populär portabel miniprojektor som med ett attraktivt pris versus kompetens ger oss högt värde krona för krona – lätt och smidig att ta mej. Bra betyg i bransch-media och av många nöjda användare lägger vi också till på pluskontot för ViewSonics storsäljande portabla miniprojektor.

Miniprojektorn M1+ är ett sett till konkurrenterna i klassen ett kompetent och prisvärt ultra-portabelt val av miniprojektor. Koppla upp dator eller telefon via WiFi. USB-C eller Chromecast och fjärrkontrollen är redo att tas i bruk för omgående bio-leverans backat av dubbla Harman/Kardon högtalare.

Toppvalet hamnar alltså på ViewSonic M1+ där man för pengen man betalar får en hel del ny teknik vad gäller både projektion vad uppkoppling anbelangar. Lampan stämplar in på stabila 30.000 timmar så det finns ingen anledning att reservera tittandet till högtiderna.

ViewSonic dominerar stort marknaden för portabla miniprojektorer och har i sin line-up ytterligare 2 mycket populära alternativ i klassen.

Den enklare och ultra-portabla M1 Mini samt den mer kompetenta miniprojektorn M2 som vi hittar i kategorins premiumklass. Vi tar en titt på funktionerna och de mer avgörande skillnaderna varianterna emellan.

ViewSonic M2 - Portabel Miniprojektor Premium

Bästa miniprojektor i premiumklassen 2023 blir inte oväntat Viewsonic´s 1200 ANSI miniprojektor M2 som kommer med Full HD och en upplösning på fina 1920 x 1080 /1080p.

Med M2:an får vi även stöd för t.ex: Cinema SuperColor+ och Short Throw teknik som kan visa upp  100 tum format  på ett avstånd på behagliga 2,72m.

Stadig ljusstyrka ges via hela 1200 Lumen medans dubbla Harman Kardon-högtalare levererar ljudbilden. Miniprojektorn som ger oss 30.000 timmar på lampan blir vårt tips som Bästa miniprojektor i den finare premiumklassen.

ViewSonic M1 - Bästa Miniprojektor Budget+

Minst i klassen är modell M1 – en lite enklare variant med extra fokus på att vara optimalt portabel och kommer därför med ett 2,5 timmar kapabelt inbyggt batteri för smidigt handhavande.

Ljusstyrka och upplösning når inte riktigt upp till de mer påkostade varianterna men köpare är ändå nöjda med hur bilden presenteras – en inbyggd högtalare från kvalité-producenten JBL står här för  ljudet.

Som exempel kan här en 40″ bild projiceras från ett avstånd på endast 1.1 meter och en 80″bild  behöver inte mer avstånd än 2.1 m. Står smidig portabilitet och enkelt handhavande högt på listan kan miniprojektorn M1 vara det rätta valet.

Philips Neopix Easy - Mini Projektor Budget 2023

Philips Neopix Easy NPX440
Mini Projektor Budget

Philips Neopix Easy NPX440 Mini projektor

Fördel Mini projektor

Miniprojektorer är som namnet antyder små och tar därför upp mindre plats vilket kan vara en stor fördel i många sammanhang.

Mini-varianterna väger inte mycket och är därmed smidigt portabla och kan enkelt flyttas mellan rumen eller ställas undan. Som kompanjon vid presentationer via arbete eller utbildning är tveklöst en minprojektor ett utmärkt val.

Projektorer kostar en slant och här är inte överraskande minivarianten segmentets klara prisvinnare.

Installationen av de större modellerna kan vara mer eller mindre krävande medans de mindre varianterna generellt är mer av plug & play typ.

TEKNIKER

Det finns tre huvudsakliga tekniker för projektorer: DLP, Laser och LED/LCD. Var och en av dessa tekniker har sina egna fördelar och skillnader gentemot varandra som vi tittar lite närmre på här nedan.

DLP (Digital Light Processing)

DLP-projektorer använder en chip-teknik som innehåller tusentals mikroskopiska speglar. Dessa speglar rör sig för att reflektera ljus genom en lins och skapa projektionen. DLP-projektorer har en hög kontrast och en snabb bilduppdatering vilket gör dem till ett bra val för sportevenemang, actionfilmer och alla scener med snabba rörelser. De kan också producera skarpa, ljusa bilder som är lätt synliga även i väl upplysta rum. En annan fördel med DLP-projektorer är att de är kompakta och lätta att transportera.

Laserprojektorer

Laserprojektorer använder laserljus som källa för att projicera bilden. Lasertekniken ger en hög ljusstyrka och lång livslängd på projektorlampan. Laserprojektorer har också en hög färgåtergivning och en hög kontrast, vilket ger en skarp och tydlig återgivning. En annan fördel med laserprojektorer är att de har en lång livslängd och lågt underhållsbehov vilket gör valet lämpligt för både företag och hemma-entusiaster som vill ha en pålitlig projektorlösning av hög kvalité.

LCD-projektorer

LCD-projektorer använder en speciell panel som innehåller tusentals små LCD-skärmar som visar rörliga bilder. Dessa paneler fungerar som en slags filter som kontrollerar mängden av ljus som släpps igenom för att på så sätt producera bilden. LCD-projektorer är ofta billigare än DLP och laserprojektorer men de ger likväl en hög ljusstyrka och färgåtergivning, men levererar oftast en lägre kontrastnivå än DLP-projektorer. LCD-projektorer är ofta också lite mindre portabla då tekniken kräver fler skrymmande fysiska komponenter.

Sammanfattningsvis

DLP-projektorer levererar en hög kontrast och en snabb bilduppdatering –  Laserprojektorer har en hög ljusstyrka och en utmärkt färgåtergivning medans LCD-projektorer är billigare men har en lägre kontrastnivå.