Bästa Projektor 2023

Dagens high-tech projektorer sätter nya standarder för hur riktig storbild & hemmabio presenteras. Vi tar en titt på de populäraste valen med fokus på – dagens bästa projektor 2023 i olika prisklasser.

Sony VPL-XW5000ES 4K - Projektor Bäst i Test 2023

Sony VPL-XW5000ES 4K
Projektor Bäst i Test 2023

Som bästa projektor väljer vi den mest prisvärda av Sony´s high-end projektorer –  XW5000ES som är en 4K UHD SXRD Top of line laserprojektor för de riktigt seriösa projektor entusiasterna. Projektorn landar en 1.6 x zoom som kan t.ex. producera 100 tum med high-end bildkvalité vid ett spann från ca 3 till 5 meters avstånd.

Här finns även en praktisk vertikal/horisontell lens-shift att nyttja om du behöver vinkla projektionen från projektor och duk.

X1 Ultimate Processor

Sonys flaggskepp X1 processorn som är utvecklad via Sonys BRAVIA videoteknik kommer med realtidsoptimering har hitintills vart reserverad för Sonys top-dog projektor GTZ380 finns alltså nu även att hitta i denna variant av företagets High-end lina.

Med funktioner som objektbaserad upplösning & HDR-remastering samt digital kontrastoptimering med optimal skalning av råmaterialet är XW5000ES projektorn som alla förstår en kompanjon att lita på alldeles oavsett vad som står på menyn att projicera.

Här hittas också high-end funktioner som signalbehandlingstekniken Reality Creation och Dynamic HDR Enhancer med en mer detaljerad scen för scen analys för dynamiska områden via kontrast & ljusstyrka. Systemet kan anpassas efter egna preferenser utifrån 3 intensitetlägen – Låg, medium & hög.

SXRD 4K Panel

Sonys avancerade SXRD-chip levererar uppenbart både ett större omfång av detaljer med en skarpare  bildpresentation än övriga produkter i genomgången och färgernas gradering och adekvata återgivning presteras här givetvis i absolut toppklass.

2000 lumen presteras via projektorn laserbelysning, en imponerade siffra som även ger HDR material kapacitet nog att återge kontrast och svärta till bilden på det sätt som producenten tänt sej.

Triluminos ProTekniken som levererar makalösa + 1 miljard färger via sin algoritm som i realtid analyserar bildpresentationens nyanser, ljusstyrka och mättnad.

Wide Dynamic Range – Avancerad teknik för att hantera scenernas ljussättning genom optimering av lasertekniken. Förbättrad färgvolym och kontrast och specialisten att hantera explicit ljusstarka scener.

Objektbaserad HDR Remasteroptimal hantering av färgernas presentation på   objektnivå med justering av kontrast.

Digital Focus Optimizer –  Pixel för pixel analys av skärpa.

Sony VPL-XW5000ES är en projektor om vill man åt bland det bästa konsumentmarknaden har att erbjuda, men är likväl kanske inte toppvalet för de allra flesta. Tittar vi på det negativa är självklart en tung prislapp det första man noterar. Här är projektor för de som vill ta klivet fullt ut med ett dedikerat film/bio-rum eller som motor i en seriös setup i befintlig hemmamiljö.

ViewSonic PX701 4K - Bästa Projektor Mellanklass

ViewSonic PX701 4K
Bästa Projektor Mellanklass

PX701-4K är en storsäljande projektor i den högre delen av mellanprisklassen som levererar 4K & 3200 ljusstarka lumen som ger rättvisa även åt HDR material – Vårt toppval i mellanklassen.

För en duktig biokänsla krävs hårdvara i teknikens framkant och i den bättre midrange klassen når vi här på ett bra sätt fram med tanke på pris vs kvalité på produkten.

4K Ultra HD med bra HDR-stöd 

ViewSonic:s kompetenta PX701 är utvecklad med DLP tekniken i samarbete med ett XPR 4K Ultra HD-chip som levererar en 4K upplösning på 3840 x 2160 & 8,3 miljoner pixlar. Resultatet av denna kombination landar på en alldeles utmärkt bildåtergivning vars prisvärde är svårslaget på marknaden för tillfället.

SuperColor & 3200 Ansi Lumen

En korrekt färgåtergivning är självklart av största vikt för en verklighetstrogen bildpresentation. Här tar ViewSonic sin avancerade  SuperColor teknologi till hjälp som tillsammans med projektorns höga ljusstyrkan på 3200 Ansi Lumen är kapabel att återge en stabil färghantering & kontrast även i rum med högt ljusinflöde. Det är ofta just här agnarna sållas i midrange-klassen medans PX701:an levererar. 

Bildyta

Stor bild eller STOR BILD – Vill man åt den riktiga känslan av bio-feeling i hemmet är det som bekant en projektor av bättre kvalité man har att sikta på. ViewSonic PX701 projicerar en bildstorlek om man så önskar och har plats på upp till salongs-rimliga 300 tum. För det mindre rummet kan en 100 tums projicering anordnas via ett smidigt 3.3 meters avstånd – vi konstaterar kort att vill man åt storbild finns resurserna innanför västen på modell PX701. 

Övrigt 

  • Lampans livslängd beräknas vid standardinställningar landa på ca 6000 timmar och används funktionen SuperEco anges hållbarheten upp till fina 20000 timmar.
  • Gaming? – 4,2 ms och 240Hz bockas av och vi säger stabilt.

ViewSonic PX701 4K är gissningsvis marknadens populäraste projektor i den bättre mellanklassen för tillfället. Stabil 4K kvalité upp till 300 tum och både användare och segmentets mediasällskap ger en stark tumme upp. Vårt val som top dog med mest prisvärde i den finare delen av midrange segmentet.

Samsung The Freestyle - Populär DLP Projektor

Samsung The Freestyle
Populär DLP Projektor

Samsung The Freestyle är en populär Full HD projektor som kan leverera en 100 tum bild via ett avstånd pa bara 2,66 m tack vare Samsungs shorth-throw teknik. Freestyle är som namnet antyder en mycket portabel variant på 0.8 kg och kan t.ex. köras via en powerbank med USB-PD. Samsungs utmärkta Tizen finns på plats med alla välkända tv appar.

Freestyle är en liten annorlunda projektor med fokus på portabilitet & enkelt handhavande men kommer likväl med bra prestanda via sin LED / DLP teknik med FHD upplösning. Man kommer snabbt igång via freestyles smidiga autofokus oavsett på vilket avstånd projektorn placeras. Stor eller liten bild ? – Freestyle projektorn kan leverera en Full HD projicering på 30 tum med ett avstånd på 0,8 meter och fulla 100″ på bara 2,66 meter med löpande autofokus – lättare blir det inte.

Ett fiffigt tillägg på just denna projektor är en smart Auto Leveling teknik som stabiliserar bildvisningen lodrätt om underlaget inte är plant – med Freestyle ska det vara lätt att komma igång kort o gott.

Samsungs användarvänliga projektor har även stöd för HDR via HDR10 och HLG – det fungerar förvisso men i jämförelse med ljusstarkare 4K varianter hamnar Freestyle på efterkälken – som sagt – modellens edge ligger på kombinationen av bra återgivning kopplat till enkelt handhavande i första hand.

The Freestyle är en projektor med ett lite nytt ”tänk”. Fokus ligger på användarvänlighet, att snabbt komma igång med en bra Full HD bild med en smart-tv:s alla appar utan krångel. Som en extra liten bonus kan man även med fördel använda sin Freestyle att streama sin favoritmusik via bluetooth till projektorns inbyggda 360 graders högtalare som ges bra med + i branch media.

Epson EH-TW740 - Bra LCD Projektor 2023

Epson EH-TW740
Bra LCD Projektor 2023

Är det stor bild man vill åt kan man med fördel ta en titt på marknadens bästa LCD projektor sett till prisvärde – Epson EH‑TW740. Skaffa bara en duk på 386 tum – tryck på on-knappen och låt Epson:s 3LCD teknik ta hand om projicering med en ljusstyrka på 3 300 lumen och ett konstrasförhållande på 16 000:1. Tycker man 100 tum låter rimligare fungerar det alldeles utmärkt det också!

1080p – det vill säga Full HD upplösning är det som gäller här vilket ger en utmärkt bra bild även i ljusare miljöer tack vare sin höga ljusstyrka i samarbete med 3LCD tekniken – En teknik som även ger fördelen att presentera en riktigt bra 10 Bits färgåtergivning utan att bidra med en irriterande regnbågseffekt vilket kan vara fallet hos enklare modeller med den konkurrerande DLP tekniken.

Anslut – HDMI-ingång för enkel anslutning av externa enheter som t.ex Playstation eller Xbox, 2 x USB 2.0 med uppspelningsfunktion, en standard VGA port samt en 3,5mm ljudutgång finns tillgängliga. För att hålla priset pressat har man här valt att lägga WiFi funktion för stream från telefon / platta som en option via tillbehöret – Epson ELPAP11 Network Media Streaming Adapter.

Epson:s mycket populära LCD projektor EH‑TW740 ger onekligen mycket projektor för pengen och en lampa med hållbarhet i LCD teknikens toppklass – Upp till 6.000 timmar i standard läget eller mycket imponerande 12.000 h i ECO-mode – stabilt. 

Storsäljande EH‑TW740 LCD projektor ges fina omdömen av branch-media samt dess användare som plussar för en bra och tydlig projektion även ut i dukens kanter samt ett högt värde för pris vs kvalité.

Andersson PDX-2000 - Budget

Andersson PDX-2000
Budget

Projektor bäst i test budget – Andersson PDX-2000 är en FHD 1920 x 1080P LCD-projektor i den lägre prisklassen med kapaciteten att leverera en 150 tums projektion. Vårt tips av större projektor  till en mindre peng.

För en projektor i denna prisklass kommer PDX-2000 med en bra +/- 15 grader keystonekorrigering och en bra jusstyrka på fina 3500 Lumen samt en kontrast på 2000:1. Bildens storlek kan här visas i spannet mellan 50-150″ tum. Som LCD projektor med LED lampa ges rejäla 30.000 timmar brukstid på lampan.

Även när det gäller anslutningar är projektorn väl förberedd men en uppsättning av st 2 x HDM – 2 x USB 2.0 – 1 x RGB D-Sub 15-stift – 2 x RCA ljud och ett RCA för video samt en VGA anslutning.

PDX-2000 ges blandade omdömen vad gäller kvalitén på projektionens fokus men ges ett bra betyg vad gäller prestanda vs prislappen. Ett intressant val av projektor om man kan leva utan topp-prestanda men spara en bra slant.

Fördel Projektor

Bildstorlek: Projektorer kan leverera en storlek på bilden som är exakt anpassade utifrån rummets storlek och din individuella önskan vid varje enskilt tillfälle – tum för tum.

En projektor är i sammanhanget en relativt liten produkt och är på så sätt även platsbesparande.

Ekonomi: Vill man ha en större siffra på tum-nivån till ett lägre pris än en standard Tv-panel är en projektor i mellanklassen ofta mycket priseffektiva.

Bildpresentation: Dagens avancerade projektorer är kapabla att producera materialet med en kvalité & upplösningar som tangerar marknadens tv-paneler.

Vad är Ansi Lumen?

Lumen är gränssnittet för att mäta ljusstyrka. Här mäts alltså mängden ljus som en projektor kan leverera. Ett högre värde ger här ett starkare ljus vilket är avgörande för en bättre bildkvalitet och då speciellt i ljusare omgivningar.

Vad betyder DLP?

Digital Light Processing (DLP) är en digital teknik som använder miljoner av speglar vid namn DMD-chip som speglar projektionen via ljuset av projektorns lampa. Tekniken ger en mycket skarpare bild utan rastrering med djupa kontraster i jämförelse med LED och LCD teknikerna. DLP-Tekniken har även fördelen med att vara utrymmes-besparande vilket gjort tekniken populär rent generellt och speciellt i miniprojektorernas kompakta design.

Hur fungerar LCD tekniken?

LCD tekniken använder sej av en rad av LED-lampor för att återge projektionen till din filmduk. Ett prisma sammanställer sedan rött, grönt och blått som separeras till en enhetlig bild. Flytande kristaller släpper därefter igenom rätt ljusstyrka för att hantera färgen nyans. LCDprojektorer har fördelen att prestera en hög ljusstyrka även via budget inriktade modeller.

För en titt på de mindre och mer portabla varianterna kan ta en till här.

Angränsande Tester